Travel

Hemma igen

När vi kom hem körde vi först hem och packade ur och förberedde en brasa, sen åkte vi till McDonalds, för första gången i Frankrike! Åt hemma och la oss sen tidigt.
Lördag innebär marknad! Första lördagen med bra väder så vi åkte ner vid hal tolv-tiden. Strosade runt och kollade, hittade samma solglasögon affär som förra året vilket resulterade i att jag kom ut 2.300:- fattigare, men som stolt ägare till ett par Maui Jim-brillor, coola!! Satte oss och tog ett glas vitt vin + petite café med Pastiss på en uteservering, 18 grader och gassande sol, underbart! Handlade med oss lite delikatesser bestående av tomatpesto, oliver, Gryuere-ost, baguette, tomater, kronärtskockor, vin och lokalt öl. Dukade upp i solen utanför köket och bara njöt! Otroligt mysigt!
Måndag och dags att jobba igen. På eftermiddagen reser jag mig en stund från datorn och slänger ett öga ut genom fönstret, där ser jag en lös hund komma springande och strax därefter kommer hundens ägare. Det visar sig vara Anmarigot med hunden Sky, en 9-månaders superfin belgisk ras. Anmarigots son Kevin äger ett hus precis i närheten och hon är där och tittar till det, själv bor hon med sin man nere i Sarlat. Sonen bor i Paris och jobbar med viner. Som tur är bodde hon i Skottland som ung och kan engelska. Vi byter telefonnummer för att höras senare. Men vi har besökare att se fram emot! På tisdag kommer Rolles kusin Manne och hans fru Kajsa.

Klockan 13.00 på tisdagen rullar en ljusgrön skönhet in på gårdsplanen, Stan (the Van)! Ur Stan klättrar Manne och Kajsa, så kul att träffa dem till slut. Efter att ha tillbringat sex månader på resande fot i Spanien passar det perfekt med ett stopp hos oss på vägen hem till Sverige.
Vi erbjuder lyx i form av dubbelsäng, dusch, toalett, kök och tvättmaskin 🙂
Men otroligt nog visar det sig att Stan verkar innehålla fler nödvändiga tillhörigheter än vårt stora hus; lattevisp, tandtråd, wasabi, Gin….
Tre fantastiska dagar bestående av sköna samtal, goda middagar, gott vin och vedklyvning och härligt väder tar sin början. Tack Manne och Kajsa för tre minnesvärda dagar och framförallt kvällar, vi ses på söder i sommar!

Lördag kväll, 26/3, och vi är hembjudna till Anmarigot och hennes man på en drink vid sju – halv åtta. Vi har ingen koll på etiketter här i Frankrike, ska man ha ätit innan? Kommer man senare än halv åtta? Hur länge förväntas man stanna? Tar man av sig skorna inomhus? Ska vi ha med oss något?
Vi bestämde oss för att äta innan, tog med oss en flaska vin och kom dit strax innan halv åtta. Vi frågade om man skulle ta av skorna men hon sa att man behåller dem på 🙂 Vi satte oss i soffan i vardagsrummetoch blev bjudna på vin med tilltugg, där majoriteten innehöll bläckfisk! Det enda jag verkligen inte kan äta :-/ Jag räddades av att det även fast lite ost och kex samt en fiskpaj som var helt okej. Vi hade väldigt trevligt, trots att hennes man inte kunde ett ord engelska. Efter ca två timmar kändes det lagom att avrunda och vi åkte hem igen efter en intressant inblick i fransk verklighet.

Nu var vi inställda på att jobba fram till Kicki & Johans ankomst på torsdagen. Det första som händer på måndag förmiddag är att Patrik, min chef, ringer mig och berättar att worst case-scenario har slagit in, dvs hans chef har fått reda på att jag jobbar från Frankrike! Vi beslutar att jag omedelbart måste sluta jobba och ta tjänstledigt resten av tiden. Skönt men ändå trist eftersom Rolle är chokad med jobb.

Torsdag den 31/3 och jag åker och hämtar Kicki & Johan vid tåget i Souillac. Vi är supertaggade på att de ska komma men mindre imponerade av vädret. 7 grader och mulet 🙁 Under tiden har Rolle förberett välkomnande brasa och en massa gott tilltugg till vinet; ost, kex, bröd, oliver, olika korvar, tapenade…. smarrigt! Fredag morgon tar jag & Kicki en tur till boulangeriet, kallt! Vi tar sedan en biltur till Les Eyzies för att kolla in restaurang vi hittat på nätet. Går runt lite i byn och tar en drink på ett café. Bestämmer oss på kvällen att gå på en restaurang i Sarlat i stället. Valet faller på Entrepote, en klassiker 🙂 Jag åt sejfilé , Rolle hamburgare, Johan tacos och Kicki anka. Vi var ganska överens om att maten var god men inte fantastisk. Medan vi sitter där och äter börjar det snöa (!) och när vi kommer ut har ett tunt täcke lagt sig på marken. När Rolle kör hem snöar det rejält, vilket känns lite läskigt med våra sommardäck.
Lördag och marknad! -4 när vi vaknar och snön ligger kvar här och där. Klär ändå på oss våra tjockaste kläder och åker ner, dåligt väder stoppar inte oss! Nästa inga stånd alls på huvudgatan, lite fler matstånd nere i gamla stan. Köper lite ostar, oliver och grönsaker och hittar en irländsk pub som heter St Patrick, de har vin chaud, perfekt!! Åker sen hem och värmer oss och vi lagar till kronärtskockor med färsk tonfisk och sallad!
Söndag är det fortfarande kallt och vi bestämmer oss för att åka på vinprovning. Hittar en vingård, Chateau Corbiac, med Pechemont-viner. Möts av en otroligt charmig, äldre dam, Therése, som äger vingården tillsammans med sin son. Vi får provsmaka många goda viner och köper med oss en låda från 2018 utan sulfid, ett konserveringsmedel man normalt sett har i alla viner. På kvällen lagar Johan och Kicki pasta med räkor, gott!
När vi vaknar på måndag morgon är det äntligen sol! Kicki har hittat en vandringsled på en mil i LaRoque och glada i hågen packar vi matsäck och åker dit. Rolle väljer att stanna och fota istället medan vi påbörjar vandringen. Perfekt väder och härlig natur! Efter tre timmar möter vi Rolle i byn och sätter oss på en uteservering och tar en öl. Väl hemma igen lagar vi en pasta på rester och tillbringar kvällen i biljardrummet. Jag och Kicki är klart sämre än grabbarna men lyckas ändå vinna en bäst-av-tre-match, yihaa! Lyckan är fullständig 🙂
Jag vaknar på tisdag morgon tokförkyld och ligger i sängen i stort sett hela dagen som tillbringas hemma. Vi skulle egentligen gått på creperia LesTulip på kvällen men jag är för dålig så Rolle svänger i stället ihop en supergod pannbiff med svamp. Tidigt i säng, deras tåg går från Souillac kl 7 på onsdag morgon.

Vecka och helgen efter de åkte var först jag sjuk i några dagar och sen fick Rolle samma sjukdom, så vi har bara tagit kortare promenader, solat (vädret har äntligen blivit bättre!) och spelat biljard. Den 12/4 tog vi en tur till Perigueux och köpte nya biljardköer, kul! Ägnade sedan förstås hela kvällen åt biljard 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.